Vad är Kalla Kulor Förlag?

 

Kalla Kulor Förlag grundades i Stockholm hösten 2001 av Hans-Olov Öberg, Robert Aschberg och några till. Man kan säga att verksamheten till en början hade två mål:

1. Att visa att även mindre förlag kan göra stora insatser för sina titlar.
2. Att om punkt 1 visade sig stämma, ha en stor och trevlig fest för alla sina grundare för de pengar som blev över på det första projektet.

Man kan säga att vi gjorde ett rätt av två. Vårt första projekt, finansthrillern En gudabenådad bullshitter, sålde som smör. Vi låg helt rätt i tiden, fick mängder av publicitet och följden blev att någon fest inte lät sig hållas för de pengar som blev kvar. Det var alldeles för mycket kvar i kassakistan trots att vi satsade storvulet på den första släpphippan på Café String på Södermalm och vi var helt enkelt fast i förlagsbranschen.

Nu är det tolv år sedan vi startade. Fler än 55 författare har passerat förlagsportarna. Och mer än 150 böcker har landat på bokhandelsdiskarna.

Var är vi idag? Förlaget lever dygnet runt. Det lämnar aldrig våra tankar. Vi brinner för det vi gör och vi lever efter regler som vi själva sätter, samtidigt som vi försöker anpassa oss efter den verklighet som möter oss när vi med nytryckta böcker i hand ger oss ut på säljarstråt. Vi vill ge våra läsare tankeställare, sparkar i ändalykten, nya insikter och goda skratt. Gärna i kombination. Och vi vill ha roligt under tiden.

Just nu är vi tre anställda på förlaget. Men samtidigt har vi ett tjog som arbetar med någon aspekt av förlaget hela tiden; frilansare inom form, text och mycket annat. Vi driver verksamheten från Söders höjder i Stockholm och kallar vår lokal, en halvtrappa ned, för ”Guldgruvan”. En mysig oas med förlagsbranschens starkaste och godaste espresso, egenhändigt importerad från Riminirosteriet Pascucci. Har du väl kommit hit, vill du aldrig gå härifrån.

  • Vi jobbar hårt med ekonomin för att kunna ge även författare med smalare produkter en chans till utgivning. Och med utgivning menar vi ”lönsam utgivning”. Vi delar resultaträkning med våra författare. När alla kostnader täckts, delar vi på vinsten.
  • Vår utgivning är bred: vi har gett ut samhällsdebatt, popkultur, bitch-lit, neo-skräck, kriminalromaner, satirer, punkpoesi, surrealism, en handbok för den som vill låta tatuera sig, hårdrocksbarnböcker, en pekbok för huliganer och mängder av andra verk.
  • Våra böcker distribueras via Förlagssystem AB och säljs in till handeln av oss själva. När det gäller e-böcker lägger vi verkligen manken till just nu. Vi finns kort sagt överallt.
  • Vi vinnlägger oss också om att hitta nya målgrupper, på företags- och organisationssidan som kan köpa större upplagor. På så sätt kommer en större del av försäljningsintäkten författaren till godo. Vår tro är att alternativa distributionskanaler är något som kommer att öka i betydelse i takt med att den fysiska bokhandeln avvecklar sin sortimentsbredd.

Och naturligtvis finns vi på Facebook och Twitter. Men det visste du nog redan, om du är något för oss och vi för dig.

Är du fortfarande osäker på om du passar hos oss? Gör testet här!