A strange tale – Sagan om Esbjörn Svensson Trio

[one_half first] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/one_half]

[one_half]


Författare: Hans-Olov Öberg
Omslag: Olof Nauclér
Språk: Svenska
ISBN: 9789185535828
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2012-04-27

Köp boken här:[/one_half]

 

 

A strange tale - Sagan om Esbjörn Svensson Trio


Det här är ingen normal musikbiografi. De vanliga historierna handlar ju om några killar som fick en idé, startade ett band i sjuttonårsåldern, vann en tävling, fick skivkontrakt, blev berömda, tjänade mängder av pengar och söp, knarkade och slösade bort pengarna på dåliga flickor och ännu sämre managers. Varefter bandet försvann, saknade av ingen, när medlemmarna var 24 år.

Historien om e.s.t. har allt som de klyschiga musikbiografierna INTE har.


Trion uppstod på sätt och vis redan på 1970-talet i Skultuna utanför Västerås när Esbjörn Svensson och Magnus Öström först började spela ihop. Det stod mycket tidigt klart att musiken skulle bli bägges framtidssyssla. Och när de efter att under många år ha gjort seriösa jazzkarriärer började spela med den perfekte basisten Dan Berglund 1993 fanns inte längre några hinder. Esbjörn Svensson Trio byggdes grundligt med turnéer längs Kungsgatan i Stockholm, med mängder av gratisspelningar för att sprida musiken och en aldrig sinande passion för det egna soundet. Den första skivan kom 1993 och turnéerna blev längre och spelningarna fler. Så småningom hamnade trion genom en serie lyckliga omständigheter på den nya, hippa etiketten Diesel, som drevs av bland andra Johan Ekelund och Mauro Scocco från Ratata.

EST blev det första jazzband som uppträtt på den då största av Sveriges popfestivaler Hultsfred och målet var satt (med karaktäristisk triohumor) att bli den första jazztrion på månen också. Det hade inte varit omöjligt.

Hur det gick sedan vet vi alla. Esbjörn Svensson förolyckades under en dykutbildning utanför Björkvik och bandet upplöstes i sorg och smärta.

A strange tale är en vacker saga med ett tragiskt slut. Men historien kan ändå ge läsaren hopp och kraft. Det budskap trion levererar är ju faktiskt: Ingenting är omöjligt. Den som har en dröm och vilja och är beredd till hårt och innerligt arbete kan nå precis hur långt som helst.

Biografin har gjorts i samförstånd och samarbete med bandets kvarvarande medlemmar, föräldrar, management och skivbolag. Författaren har känt Esbjörn Svensson och Magnus Öström sedan sextiotalets Skultuna.

 

Jag sträckläser A strange tale. Noggrannheten i beskrivningarna av spelningar, turnéer, skivor, möten med andra musiker och musikliv gör att e.s.t. blir levande. Jag märker också att Hans-Olov Öberg till vardags är deckar-författare. A strange tale är aldrig tråkig, alltid spännande.
Annika Koldenius

EST blev världsberömda och det beskriver Hans-Olov Öberg på ett enkelt men också belysande sätt.
Dala-Demokraten

En perfekt guide eller introduktion till människorna och deras musik.
VLT

 

 

 

More screenshots: