”Jag kände mig speciell.” Grooming på internet

”Jag kände mig speciell.” Grooming på Internet


En skrämmande studie i dubbelspelet unga utsätts för på Internet.


Brottsligheten hittar ständigt nya vägar, liksom män som vill utnyttja barn och ungdomar sexuellt. De internetrelaterade övergreppen har kommit med utvecklingen av nya kommunikationsvägar som chattsidor, e-post och webbkameror. I boken beskrivs groomingprocessen genom det så kallade Alexandraärendet – en man som utgav sig för att vara en ung snygg kvinna, Alexandra, och kontaktade unga flickor på Internet. Flickorna övertalades att visa sig framför webbkameran och att träffa en vän till Alexandra – Alexandramannen själv.

Groomingtekniken är extremt effektiv för att erhålla barns- och ungdomars förtroende och tillit. Förövaren binder upp barnet känslomässigt genom en inledningsvis intensiv icke-sexuell kontakt, vilken så småningom blir alltmer sexualiserad. Övergreppen medför starka skuldkänslor och rädsla för att berätta om vad som hänt. Boken ger möjlighet till att förstå denna typ av övergrepp för såväl barn, föräldrar, personal inom rättsväsendet som behandlare.

Ulrika Rogland är åklagare i Malmö och är specialiserad på relationsvåld, brott mot barn och sexuella brott. 2005-2007 hade hon hand om det uppmärksammade målet mot Alexandramannen.

Sven Å Christianson är professor, legitimerad psykolog och författare vid Stockholms universitet. Hans forskning om sexualbrott, våldsbrott och traumatiska upplevelser hos barn och vuxna har fått stort inflytande inom vårdsektorn och rättsväsendet. Under de senaste 15 åren har han medverkat som sakkunnig i en rad uppmärksammade rättsfall.

Till boken finns en lärarhandledning att ladda ner gratis, där det ingår diskussionsunderlag för högstadiet och gymnasiet.


Ladda ner handledningen till "Jag kände mig speciell" – Grooming på Internet.

Författare: Ulrika Rogland
Författare: Sven Å Christianson
Omslag: Olof Nauclér
Språk: Svenska
ISBN: 9789187049057
Bandtyp: Inbunden
Utgivning: 2012-05

Köp boken här:

More screenshots: