Oscar Dronjak

Foto: Olivia Eide

 

Oscar Dronjak växte upp i Mölndal och bor idag i Härryda utanför Göteborg. År 1993 startade han heavy metal-bandet HammerFall, och har med dem sålt över två miljoner skivor och turnerat världen runt sedan 1997. När Oscar inte lirar med något av sina band eller skriver musuk går han gärna på långpromenader med sina hundar, spelar TV-spel samt tränar taekwondo.

 

"När jag var 21 år gammal startade jag ett heavy metal-band som jag kallade HammerFall. I början fanns det inga som helst tankar på att kunna ta det utanför replokalen, jag gjorde det enbart för att jag absolut älskade den typen av musik. Nu har det gått tjugo år, vi har släppt åtta studioalbum och ett flertal andra skivor som tillsammans sålt flera miljoner exemplar, turnerat världen över många gånger om, varit med och förändrat människors och medias syn på hårdrock, vunnit ett indirekt OS-guld och mycket, mycket annat. Det har helt enkelt varit en fantastisk resa!

Jag har läst många biografier genom åren och har ofta funderat över hur en bok om min historia skulle se ut, om jag fick forma den själv. Jag hade till och med börjat skriva lite en gång i tiden. Så när Kalla Kulor frågade om jag var intresserad var det oerhört enkelt att svara ”ja” på frågan. Vi hade dessutom bestämt oss för att ta en paus på ett och ett halvt år med HammerFall, så tajmingen kunde inte varit bättre. Projektet med att skriva en bok var dock lite mastigare än jag räknat med, det är verkligen inget man bara kastar ur sig på en kvart. Men just att skriva den själv var väldigt viktigt för mig, jag vill att historien skall komma direkt från källan och inte filtreras genom någon annan. Jag älskar fakta, kronologi och korrekthet och vill utnyttja tillfället att lägga korten på bordet en gång för alla. En historik, samtidigt som det är en biografi, om en viktig epok i svensk hårdrock, skriven av någon som varit med i matchen ända från start.

Resan längs minnenas allé har varit enormt underhållande för mig, och jag hoppas att folk som läser boken får en inblick i hur det är att jaga sin dröm och uppfylla den med råge. Att få lov att leva på sin hobby, och göra den till det mest centrala i sitt liv under så många år, har aldrig känts mindre än ett stort privilegium, och jag har inte ångrat en sekund av berg-och-dalbanan som utgjort de senaste tjugo åren."

Oscar Dronjak, 2013