Yxmannen nominerad till Bästa översatta kriminalroman 2016

Svenska Deckarakademin har tillkännagett nomineringarna för Bästa översatta kriminalroman 2016 och Ray Celestins Yxmannen som utkom på Kalla Kulor Förlag i översättning av Hanna Williamsson i oktober finns bland de nominerade.

Yxmannen (Axeman’s Jazz) bygger på verkliga händelser i New Orleans åren 1918-1919 då en serie bestialiska mord hemsökte staden. Boken har tidigare belönats med Specsavers Crime Thriller Award för bästa debutroman (2015) och har utkommit på ett flertal språk. Vinnaren tillkännages i samband med Svenska Deckarakademins höstmöte den 19 november.

”Vem av de tre huvudpersonerna som lyckas bäst i mördarjakten ska jag inte avslöja men Celestin lyckas i alla fall fantastiskt bra med att ro detta imponerande deckarbygge i land och jag rekommenderar läsning varmt.”
– Skånska Dagbladet

”Sedan jag som pojke fängslades av Bernhard Borges (André Bjerkes) De dödas tjärn (utgiven på svenska 1943) har ingen deckare så fyllt mig med känslor som Yxmannen. Det är en genomforskad, sant välskriven, och psykologiskt briljant thriller.”
– DAST Magazine

”Ray Celestin levererar med Yxmannen en strålande debut inom den historiska kriminalroman-genren. Intriger, mustiga miljöer, tidsstämningar och persongallerier – där fakta och fiktion varvas lekfullt – skildras med en utsökt hantverksskicklighet. Detta är läsvärd historisk kriminalnoir med en skärpa och tyngd som en nyslipad yxas vassa egg.”
– BTJ, häfte 23, 2016, lektör Henric Ahlgren

Facebook Twitter Email